Zmeny a doplnky územného plánu mesta Prešov

30.01.2012 Prešov

Už na jeseň minulého roku Mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na vypracovanie ďalších Zmien a doplnkov územného plánu mesta, ktoré budú označené ako Zmeny a doplnky 2012. Schválený návrh bol spracovaný v súlade so zákonom č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov na základe predložených žiadostí a známych podnetov na zmeny územného plánu.

\"Cieľom zmien bude do územného plánu zapracovať najnovšie poznatky o jeho území (napr. ďalšie spresnenie rozsahu zosuvných území) a požiadavky na zmeny funkčného využitia plôch,\" informoval Vladimír Ligus, hlavný architekt mesta. V týchto dňoch, konkrétne do konca marca 2012, môže svoje požiadavky na úpravu územného plánu podávať aj verejnosť (občania mesta, vlastníci budov a pozemkov), a to písomne na adresu Mestského úradu, oddelenie hlavného architekta a územného plánovania, Jarková 24.

\"Každá zmena územného plánu je veľmi dôležitá pre mesto Prešov a je aj veľmi citlivá,\" uviedol primátor Pavel Hagyari. Ako dodal, je to nekonečný súboj medzi rozvojom mesta, ktoré prináša stavebné aktivity, rozvoj zamestnanosti, bytovej otázky, parkov či parkovísk a na druhej strane pomerom k zeleným plochám, oddychovým a relaxačným zónam, detským a športovým ihriskám.

Primátor v tejto súvislosti upozornil, že o to dôležitejší je teraz názor občanov mesta Prešov na akúkoľvek zmenu, ktorá zasiahne do súčasného stavu. \"Pre mesto Prešov je dôležité, aby sa vytvorili nové obytné zóny, aby ľudia neodchádzali bývať mimo územia, pretože takto Prešov prichádza o svoje príjmy, avšak náklady na život mesta ostávajú,\" dodal primátor. \"Je však aj dôležité, aby sme revitalizovali oddychové a zelené plochy, stavali viac športovísk, príp. detských ihrísk tam, kde je to najviac potrebné,\" zdôraznil.

V súčasnosti platný územný plán si je možné prezrieť na internetovej stránke mesta www.presov.sk alebo na uvedenom oddelení mestského úradu (http://www.presov.sk/portal/?c=12&ctg=272).

\"Máme záujem na vytvorení menších zelených obytných zón pri Toryse a vytvorení biokoridoru Torysa, prepojiť Ekopark s Kolmanovou záhradou za podmienky možnosti spolupráce s Evanielickým biskupstvom, pre Sekčov dokončiť park Angelinum a urobiť základy novej zelenej plochy na Sibírskej, v spolupráci s Technickým múzeom využiť zeleň na Solivare a rovnako využiť oddychovú zónu Delňa s vonkajším areálom,\" opísal v tejto súvisloti P. Hagyari.

V. Kmetóny Gazdová
 

Vyberte región